Pomoc ofiarom tsunami

Osierocone dzieci, rybacy i ich rodziny, osoby starsze - to beneficjenci projektów Caritas prowadzonych na rzecz poszkodowanych w wyniku fal tsunami, które nawiedziły Azję Południowo-Wschodnią w 2004 r. Była to jedna z najtragiczniejszych katastrof współczesnej historii - 30 metrowe fale pochłonęły 300 000 istnień ludzkich, a 5 000 000 pozostawiły bez dachu nad głową.

3 041 sierot w Indiach i na Sri Lance, Centrum Opieki Dziennej i Szkoleń im. Jana Pawła II dla 1 300 rodzin, domy dziecka dla 110 sierot, narzędzia pracy dla rybaków na Sri Lance, domy dla 81 rodzin w Indonezji, w sumie ponad 4000 beneficjentów projektów prowadzonych przez Caritas Polska na rzecz ofiar tsunami.

Od pierwszych godzin tragedii Caritas wspólnie z partnerami podjęła działania mające na celu pomoc społecznościom dotkniętym przez kataklizm na Sri Lance, w Indiach, Indonezji i Tajlandii.

W pierwszej fazie pomocy poszkodowanym dostarczono środki niezbędne do życia, tj. żywność, wodę pitną i odzież, oraz zapewniono schronienie wraz z pomocą medyczną i psychologiczną ponad 500 tys. rodzin.

W ramach programu "Adopcja na odległość" Caritas obejmuje codzienną opieką 3 041 sierot w Indiach i na Sri Lance. Wsparcie dzieci jest możliwe dzięki zaangażowaniu i ofiarności darczyńców, wśród których są osoby indywidualne, szkoły, firmy oraz instytucje.

Caritas zakupiła łodzie z silnikami dla rybaków z regionu Jaffna na Sri Lance, którzy ponieśli straty w wyniku tragedii. Dzięki temu poszkodowani odzyskali narzędzia pracy, a tym samym źródło dochodów, co pozwala im na utrzymanie rodzin.

W lipcu 2005 r. osierocone dzieci z Batticaloa na Sri Lance przyleciały do Polski, gdzie spędziły dwa tygodnie. Przyjazd był częścią terapii psychologicznej dla dzieci, które przeżyły traumę po stracie najbliższych. Radość z pobytu była ogromna, a mała Alice, która straciła rodziców nazwała ten pobyt najważniejszym wydarzeniem w życiu.

Na Sri Lance wybudowaliśmy dwa domy dziecka w miejscowościach Batticaloa i Lunuwila, gdzie obejmujemy opieką sieroty, ofiary tsunami. Oprócz sypialni, jadalni, kuchni, łazienek i świetlic do zabaw, w domach powstaną również pokoje do nauki i terapii.

W Indiach w miejscowości Kadambadi Caritas wybudowała Centrum Opieki Dziennej i Szkoleń, z którego korzystają dzieci oraz kobiety poszkodowane w wyniku tsunami. Centrum zapewnia szkolenia z zakresu rękodzieła i krawiectwa dla 1300 rodzin, co w przyszłości da im możliwość stałego dochodu i zatrudnienia. W Centrum prowadzone są zajęcia edukacyjne dla dzieci oraz poradnictwo psychologiczne.

Caritas składa serdeczne podziękowania wszystkim, którzy wspierają pomoc niesioną poszkodowanym w wyniku kataklizmu w Azji Południowo-Wschodniej.