Łodzie dla rybaków z Jaffna, Sri Lanka

Projekt ?Zakup 100 łodzi rybackich? został współfinansowany ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Beneficjentami projektu było stu rybaków z regionu Jaffna, którzy stracili swoje łodzie w wyniku tsunami.

Łodzie wraz z silnikami zostały zamówione u producenta ze Sri Lanki. Są one dostosowane do miejscowych warunków w trosce o bezpieczeństwo rybaków. Lokalnym partnerem Caritas Polska, który wskazał potrzebujących oraz prowadził dystrybucję łodzi był HUDEC- Caritas Jaffna.

Zakup 100 łodzi rybackich umożliwił powrót do pracy ludzi utrzymujących się z rybołówstwa i jednocześnie najbardziej poszkodowanych w wyniku tsunami. Projekt ten miał na celu uaktywnienie zawodowe społeczności rybackich regionu Jaffna. Częściową odbudowę floty rybackiej, która po 26 grudnia 2004 roku praktycznie przestała istnieć. Odbudowę zniszczonej, a ważnej dla tego terenu gałęzi gospodarki. Zapobiegnie to dalszemu zubożeniu i degradacji społeczności lokalnych związanych z rybołówstwem, przetwórstwem i handlem rybami. Stworzył szanse na stopniową poprawę sytuacji ekonomicznej i społecznej. Przywrócił nadzieję i siłę w długim i ciężkim procesie odbudowy zniszczonego kraju.

W regionie Jaffna, rybołówstwo jest jedną z najważniejszych gałęzi gospodarki. Podczas tragedii tsunami zostało zniszczonych 2300 łodzi, co stanowi 90% floty regionu. Łączna kwota tych strat jest szacowana na 10.5 miliona dolarów. Katasrofa tsunami całkowicie załamała ten przemysł. Zniszczyła podstawy egzystencji wielu rybaków, ich rodzin i ludzi zatrudnionych w tym sektorze. Rybołówstwo było jedną z głównych form zarobku, nie tylko dla rodzin rybaków, ale także dla wszystkich pozostałych ludzi związanych pośrednio z tym przemysłem. Utrata jedynego środka utrzymania jest dla tych ludzi dodatkową tragedią.

Zapewnienie rybakom łodzi z silnikami, ich głównego narzędzia pracy, umożliwił reaktywację ich działalności tak ważnej nie tylko dla nich samych, ich rodzin, ale i dla całych lokalnych społeczności regionu Jaffna. Stworzył równiez  możliwość odbudowy zniszczonego przemysłu rybołówczego. Umożliwił rekonstrukcję podstaw bytowych, społecznych i ekonomicznych. Odbuduje społeczności rybackie, tak silnie związane z tymi miejscami.

W wyniku tsunami z 26 grudnia 2004 r., 18-sto kilometrowy pas wybrzeża w regionie Jaffna został zniszczony. Na tym terenie głównie znajdowały się wioski rybackie, których mieszkańcy zajmowali się rybołówstwem i to zapewniało im dzienny dochód. Ludzie z tego regionu chcą powrócić do jedynego zawodu, który potrafią wykonywać ? rybołówstwa. Całe ich zaplecze maszynowe zostało praktycznie zniszczone. Nieliczne łodzie, które pozostały nie nadają się do bezpiecznej, dalszej eksploatacji.

W związku z tą sytuacją HUDEC-Caritas Jaffna sporządził listę rybaków, osób sprawdzonych i zweryfikowanych wraz z regionalnymi stowarzyszeniami rybackimi i miejscowymi urzędami. Wyklucza to jakiekolwiek nieścisłości i nadużycia. Na liście tej znajdują się rybacy, którzy rzeczywiście stracili łodzie, jedyne źródło utrzymania swoich rodzin. Są to jednocześnie osoby znajdujące się w najcięższej sytuacji bytowej. Do nich właśnie skierowany był  ten projekt.