Mijają cztery lata od jednej z najtragiczniejszych katastrof współczesnej historii, kiedy to 26 grudnia 2004 r. 30 metrowe fale pochłonęły 300 000 istnień ludzkich, a 5 000 000 pozostawiły bez dachu nad głową.

Od pierwszych godzin tragedii Caritas prowadzi akcję pomocy dla ofiar tsunami. Wspólnie
z naszymi partnerami nieustannie podejmujemy działania mające na celu pomoc społecznościom dotkniętym przez kataklizm na Sri Lance, w Indiach, Indonezji i Tajlandii.

3 271 osieroconych dzieci, setki rybaków i ich rodzin, samotne matki
? to beneficjenci projektów Caritas prowadzonych na rzecz poszkodowanych
w wyniku trzęsienia ziemi i fal tsunami w Azji Południowo-Wschodniej.

W pierwszej fazie pomocy poszkodowanym dostarczono środki niezbędne do życia, takie jak żywność, wodę pitną, odzież oraz zapewniono schronienie wraz z pomocą medyczną i psychologiczną dla ponad 500 000 rodzin.

W Programie Adopcja na odległośćCaritas obejmuje codzienną opieką 3 271 dzieci
w Indiach i na Sri Lance. Wsparcie dzieci jest możliwe dzięki zaangażowaniu i ofiarności ponad 2 tysiącom osób indywidualnych, szkół, firm oraz instytucji, które przystąpiły do Programu. Program ?Adopcja na odległość? zapewnia nie tylko utrzymanie, wyżywienie, ubrania, posiłki, ale przede wszystkim edukację, dzięki której dzieci mogą spełniać swoje marzenia.

Caritas zakupiła łodzie z silnikami dla rybaków z regionu Jaffna na Sri Lance, którzy stracili narzędzia pracy w wyniku tragedii. Dzięki nim poszkodowani odzyskali narzędzia pracy, a tym samym źródło dochodów, co pozwala im na utrzymanie rodzin.

W lipcu 2005 roku osierocone dzieci z Batticaloa na Sri Lance przyleciały do Polski, gdzie spędziły dwa tygodnie. Przyjazd ten był częścią terapii psychologicznej dla dzieci, które przeżyły traumę po stracie najbliższych. Radość z pobytu była ogromna, a mała Alice, która straciła rodziców nazwała ten pobyt najważniejszym wydarzeniem w jej życiu.

Na Sri Lance zakończyła się budowa dwóch domów dziecka w miejscowościach Batticaloa i Lunuwila, gdzie opiekę otrzymuje 110 sierot, ofiar tsunami. Oprócz sypialni, jadalni, kuchni, łazienek i świetlic do zabaw w domach powstaną również pokoje do nauki i terapii.

W trosce o poprawę warunków życia osieroconych dzieci oraz w celu zapewnienia im namiastki domu prowadzimy budowy sierocińców. Jednak należy podkreślić, że są kontynuowane w bardzo trudnych warunkach, spowodowanych niestabilną sytuacją polityczną na terenach dotkniętych konfliktem. ? podkreśla  Dyrektor Caritas Batticaloa.

W Indiach w miejscowości Kadambadi Caritas Polska wybudowała Centrum Opieki Dziennej i Szkoleń, z którego korzystają dzieci oraz kobiety poszkodowane w wyniku tsunami. Centrum zapewnia szkolenia z zakresu rękodzieła i krawiectwa dla 1300 rodzin,
co w przyszłości da im możliwość stałego dochodu i zatrudnienia. W Centrum prowadzone są również zajęcia edukacyjne dla dzieci oraz poradnictwo psychologiczne. ? Wiele kobiet, które straciło w wyniku tsunami swoich mężów nie może otrząsnąć się po tragedii i odnaleźć sensu życia. Objęte są one opieką specjalistów psychologów, którzy pracują na co dzień
w Centrum. Zainteresowanie zajęciami dla dzieci oraz dorosłych kobiet jest tak duże, że konieczna jest jego rozbudowa
. ? mówi Siostra Vinaya, Matka Generalna Zgromadzenia sióstr Satyaseva Catechist Sisters of the Families (SCS), które jest realizatorem projektu.

- Codziennie ponad 65 dzieci w wieku przedszkolnym oraz 60 dzieci w wieku szkolnym korzysta z zajęć organizowanych przez Centrum. Każdego dnia przychodzą do nas rodzice z prośbą o przyjęcie kolejnych dzieci. Tym samym rozbudowa Centrum staje się koniecznością. Zainteresowanie kursami oferowanymi w placówce przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Całodzienna opieka nad dziećmi umożliwia matkom podjęcie pracy, jak również przyczynia się do większej obecności starszego rodzeństwa w szkołach. Praktyką jest, że obowiązek zajmowania się dziećmi spada na starsze rodzeństwo, gdyż matki muszą pracować - kontynuuje.

W Centrum trwają również zajęcia pozalekcyjne dla młodzieży oraz szkolenia z zakresu krawiectwa i haftu dla kobiet. Siostry nawiązały współpracę z miejscową firmą krawiecką, gdzie po ukończeniu szkolenia kobiety znajdą zatrudnienie.

Ośrodek ma powierzchnię 1 152 metrów kwadratowych, jest przeznaczony dla dzieci oraz kobiet z rodzin, które najbardziej ucierpiały w wyniku tsunami w grudniu 2004 r. W ośrodku znajduje się stołówka, szwalnia, świetlica dla dzieci, sale do szkoleń i pralnia.

W 2008 r. Caritas Polska rozpoczęła wspólnie z Diocesan Education Committee (DEC) odbudowę domu dziecka w miejscowości Vailankanni w Indiach. W domu zamieszka 100 osieroconych przez tsunami dzieci. Budynek będzie 1 piętrowy, na parterze znajdzie się jadalnia, spiżarnia i kuchnia. Na 1 piętrze sypialnie i łazienki.

- Pragne wyrazić ogromną wdzięczność za wkład, jaki wniosła Caritas Polska i jej darczyńcy w budowę domu dziecka im. Don Bosco w Vailankanni w Indiach.  Jednocześnie z ogromną radościa zawiadamiamy, że kamień węgielny pod budowę domu został poświęcony przez J.E. M.Devadass Ambrose, biskupa diecezji Thanjavur. Dziękujemy za pomoc dzieciom w potrzebie. - powiedział o. Victor Maria Susai, sekretarz generalny DEC.

Realizacja projektów jest możliwa dzięki środkom pozyskanym od darczyńców w ramach zbiórki publicznej dla ofiar trzęsienia ziemi i fal tsunami, jakie nawiedziło Azję Południowo-Wschodnią w grudniu 2004 r.

Składamy serdecznie podziękowania dla wszystkich, dzięki którym nasza pomoc może być realizowana.